Utcai blokádok Ausztriában

MTI
2003.05.06. 10:25
A kedd hajnalban kezdődött, az egész országra és az élet szinte minden területére kiterjedő sztrájk szinte megbénította Ausztriát. A dolgozók nemcsak munkabeszüntetéssel, hanem utcai blokádokkal is tiltakoznak a kormány nyugdíjreform-tervezete ellen. Az egyetemeken és főiskolákon kedden nincs tanítás, a napilapok közül csak az ország nyugati részében jelent meg néhány.

A magyarországi határátkelőkön hajnali öt órakor kezdődött és kilenc óráig tartott a blokád, nagy torlódás nem alakult ki sehol. Bécsben és a város körüli bevezető utakon hatalmas torlódásokat okozott a tömegközlekedés sztrájkja a reggeli csúcsforgalomban. Az osztrák autóklub belvárosi gyorsfelmérése szerint sokan szálltak át kerékpárra, rollerre és görkorcsolyára, és a szokásosnál többen gyalogoltak. Súlyos közlekedési helyzet alakult ki Grazban és Salzburgban is.

Fritz Verzetnitsch, a sztrájkra felszólító ÖGB Osztrák Szakszervezeti Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett nyugdíjreform a fiatalokat későbbi nyugdíjuknál a mai számításhoz képest mintegy 25 százalékos vesztességgel sújtja. Ha a keddi tiltakozások nem vezetnek eredményre, vagyis nem bírják rá a kormányt, hogy egyeztesse terveit az érdekképviseletekkel, az akció jövő kedden folytatódik: máris biztos, hogy akkor a tanítók sztrájkja miatt nem lesz tanítás az általános iskolákban.