Kornélia
1 °C
14 °C

Nem élénkül a világgazdaság

2003.05.19. 10:46
Továbbra sem mutatkoznak az élénkülés jelei a világgazdaságban - állítják az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szakértői. Az Egyesült Államokban tavaly 2,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, és az első negyedévben is folytatódott a gazdaság lassú növekedése. Az Európai Unió növekedését továbbra is behatárolják az egyensúlyra vonatkozó szigorú szabályozások.

A magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit erőteljesen korlátozzák főbb kereskedelmi partnereink strukturális problémái és a dekonjunktúra elhúzódása. Az Európai Unió 1 százalékot alig meghaladó növekedését valószínűsítve a hazai GDP 3,7 százalékkal bővülhet 2003-ban. A dinamika a második félévben lesz magasabb, kedvező világgazdasági folyamatokat feltételezve elérheti a 4 százalékot.

A külső egyensúly a vártnál nagyobb mértékben romlott az év első hónapjaiban. A fizetési mérleg január-februárban a piaci elemzők által prognosztizált 480 millió euróval szemben 674 millió eurót tett ki, az egész évre 3,1 milliárd eurós deficit várható. Az államháztartási folyamatok az időarányosnak megfelelően alakultak az első negyedévben. A tervezettnél alacsonyabb növekedési ütem miatt 2003-ban 900 milliárd forint, a GDP 5 százalék körüli hiánya várható.

Az infláció mértéke várhatóan csak kis mértékben csökken az előző évhez képest, 2003-ban 5 százalékos éves fogyasztói árindexet prognosztizálnak az Ecostat elemzői. A forint erős árfolyama is nagymértékben hozzájárul a dezinfláció alakulásához. A kamatszint mind az infláció, mind a gazdasági növekedés szempontjából tartható, sőt, a világgazdasági folyamatok alakulásától függően, egy kamatcsökkentési hullám kibontakozásából Magyarország sem maradhat ki.