A fuvarozók kifogásolják a német útdíj-fizetési rendszert

MTI
2003.05.25. 10:10
A magyar közúti fuvarozók a Németországban augusztus 31-ével életbe lépő, teljesítménnyel arányos útdíj-fizetési rendszer elhalasztását kérik. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) levélben fordult Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterhez, amelyben arra kérik, tegye meg a megfelelő lépéseket az új német útdíj fizetési rendszer bevezetésének elhalasztása érdekében.

De Sorgo Tibor, az egyesület elnöke úgy véli: a többi európai ország közúti fuvarozóit is aggodalommal tölti el a Németországban bevezetendő intézkedés. Elmondása szerint a Közúti Fuvarozók Nemzetközi Egyesülete (IRU) tavaszi ülésszakán, majd májusban megtartott budapesti Kelet-Nyugat Konferenciáján egyeztették szakmai álláspontjukat a fuvarozók.

Az ott elfogadott határozat kimondja, hogy a részben automatikusan, elektronikus módon, részben manuálisan működő rendszer bevezetése nincs megfelelően előkészítve. Például az automatikus díjfizetéshez nélkülözhetetlen fedélzeti egységből nincs elegendő, ami torlódást, hosszú várakozást okozhat a manuális rendszert igénybe vevők számára.

De Sorgo Tibor kifejtette: ez egyben hátrányos megkülönböztetést is jelent a külföldi járművek üzemeltetői számára, akik várhatóan nagy számban ezt kényszerülnek majd választani. Szintén a külföldiek - így a magyarok - számára hátrányos, hogy a fizető automaták kevés nyelven kommunikálnak.

Az MKFE elnöke közölte: velük egy időben a többi IRU tagegyesület is hasonló kezdeményezéssel fordul saját kormánya felé.