Ágnes
-1 °C
2 °C

A GKI nem számít fellendülésre

MTI
2003.06.02. 09:35
Az idei év első hónapjainak jelentős gazdasági lassulását a második félévben némi élénkülés követheti, az év egészében azonban a növekedés üteme nem lesz nagyobb a tavalyinál - tartalmazza a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése. Az elemzés szerint a külső egyensúly romlása folytatódik, az infláció lényegében stagnál.

Az előrejelzés szerint kifullad az előző két év hazai gazdaságpolitikájának a belső keresletélénkítésen keresztül a konjunktúrára gyakorolt pozitív hatása, mivel ez a keresletélénkítés egyensúlyi szempontból nem folytatható. Ugyanakkor a tavaly őszi jelentős közalkalmazotti béremelés áthúzódó hatása szeptemberig még megjelenik a statisztikában. Ezt követően azonban a költségvetési szektor kereset-emelkedése számottevően lassul.

Az előrejelzés alapján valószínű, hogy a reálbérek még így is jelentősen, átlagosan legalább 10 százalékkal emelkednek: ezen belül a költségvetési szektorban mintegy 17 százalékkal, az üzleti szférában pedig a teljesítményeket így is messze meghaladva, mintegy fele ekkora ütemben. A nyugdíjak reálértéke az automatizmusok alapján 5 százalékkal, az egyszeri juttatásokat is figyelembe véve körülbelül 2 százalékkal nő.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft