Virág
0 °C
2 °C

Irán szerint túltelített az olajpiac

MTI
2003.06.11. 08:16
Az iráni olajminiszter, Bidzsan Zangane túltelítettnek ítéli az olajpiacot, és úgy véli, hogy a jelenlegi magas árak oka inkább a politikai aggodalmakban, semmint az olajpiaci alapokban keresendő. A miniszter arra a kérdésre, hogy az OPEC-nek kellene-e termelést csökkentenie az idei év harmadik negyedében, kijelentette: minden a piactól függ, különösen a gazdasági növekedéstől és az iraki helyzettől.

"Az iraki export újraindulása miatt a kitermelés csökkentésének lehetőségét vizsgálja a Kőolajexportáló Országok Szervezete" - ezt Abdallah al-Attija, a kartell elnöke közölte kedden Dohában. Sahib Kelil algériai olajipari miniszter viszont azt mondta, hogy a kitermelési kvóta megváltoztatása nem lesz téma a találkozón. A katari fővárosban szerdán kezdődő miniszteri értekezletén az OPEC a piaci helyzetet elemzi és harmadik negyedévi kitermelésről dönt.

Április végén az OPEC a hivatalos kitermelési kvóta emeléséről döntött. A kvótakötelezett tíz tagállam összkvótája június elsejétől napi 25,4 millió hordóra emelkedett. A miniszterek elhatározták azonban, hogy a túltermelést csökkentik, mégpedig legalább napi 2 millió hordóval, lehetőleg az összkvóta szintjére.