Egy fegyverkereskedőé lesz az INA?

MTI
2003.06.19. 12:10
Különös újságcikk jelent meg a Nacional című zágrábi hírmagazin e heti számában az INA horvát kőolaj- és földgáz-ipari vállalat magánosításáról. Egy húsz éve külföldön tevékenykedő, főleg fegyverkereskedelemben ismert ellentmondásos horvát üzletember, név szerint Zvonko Zubak nyilvánosságra hozta, hogy a horvát kormányhoz érkező legjobb ajánlatnál legkevesebb ötvenmillió dollárral vagy tíz százalékkal többet hajlandó fizetni az INA egy részvénnyel több mint 25 százalékáért. Emellett vállalja, hogy ötven évig jótékonysági célokra fordítja a jövedelem öt százalékát.

Érdekli az INA akár nyolcvan százalékának azonnali megvétele is, mihelyt a horvát állam megszabja az eladási árat és az üzletkötés előtt akár egymilliárd dollárt kölcsönözhet is Zágrábnak, ha érdeklődik a magyar MOL vagy az osztrák ÖMV ellenőrző részvénycsomagjának megvétele iránt. Minderre Zubak kész írásban kötelezni magát a horvát kormány, a parlament vagy a köztársasági elnök előtt - írta a Nacional. Hivatalos reagálás nem volt még Zágrábban a cikkre, de megfigyelők szerint az akár új megvilágításba állíthatja Ivica Racan horvát miniszterelnöknek a horvát rádió egy hétfői műsorában elhangzott azon kijelentését, hogy a horvát kormány hamarosan dönteni fog az INA magánosításáról, ha elégedett lesz a legjobb ajánlattal.

Zubak különben perben áll a horvát kormánnyal, 200 millió dolláros rakétarendszer-vásárlási követeléssel perli Zágrábot, de a Nacionalban megjelent cikk szerint kijelentette, hogy ennek semmi köze az INA részvények megvételéhez, hajlandó akár fel is függeszteni a pert az üzletkötés lebonyolításáig és nincs szándékában követelésével csökkenteni a teljes vételár kifizetését.