Londoni elemzők szerint a forint-ügy még nem ért véget

MTI
2003.06.25. 14:50
A magyarországi árfolyamepizód annak az egyenes következménye, hogy az ország következetlen pénzügy- és költségvetés-politikai eleggyel törekedett minél előbbi euróövezeti csatlakozásra - áll a Dresdner Bank londoni befektetési részlegének legújabb jelentésében, amely szerint a jegybank minden fogadkozás ellenére kész lenne újabb radikális kamatemelésre a forint további erős gyengülése esetére. A Dresdner Kleinwort Wasserstein elemzői szerint a laza költségvetési alapállással kísért, egyidejű árfolyam- és inflációkövetés hosszú távon fenntarthatatlanná tette a gyors eurókonvergenciát.

A bank szerint az MNB-nek egyelőre sikerült stabilizálnia a forintot, de "a történetnek valószínűleg nem ez lesz a vége". Abban az esetben, ha a forint a mostanra kialakult 260-as szint környékén megáll, a jegybank várhatóan csökkenti a radikálisan megemelt alapkamatot, de ehhez meg kell győződnie arról, hogy valóban helyreállt a nyugalom a piacon, és ez hosszú hetekig eltarthat. A DrKW szerint ha a forint ellen újabb gyengítő roham indul, és az euróárfolyam 270 fölé gyengül, bizonyos, hogy a központi bank - minden ellenkező kijelentés ellenére - tovább emeli a kamatot.

A DrKW-nak az MNB-ből származó értesülései szerint a jegybankban számítottak arra, hogy a sáveltolás - különösen azután, hogy a bank felhagyott piaci intervencióival - megindíthatja a rohamot a forint ellen. Jóllehet az MNB engedett a kormánynak a forintsáv ügyében, a piaci reakció igazolta a jegybank előzetes figyelmeztetéseit - áll a londoni elemzésben. Az elemzők véleménye szerint a legutóbbi fejlemények megmutatták, hogy az MNB "még messze nem élvez függetlenséget" a monetáris politikában.