Még függőben, hol épít gyárat a Hyundai

MTI
2003.08.01. 14:19
A legnagyobb dél-koreai autógyár, a Hyundai Motor a jövő év májusáig hozza meg a döntést arról, hogy 1,0-1,5 milliárd eurós termelőüzem beruházását Szlovákiában, vagy a régió valamely más országában építse-e meg. A Hyundai tíz százaléka a német-amerikai DaimlerChrysler tulajdonában van. Az eredeti elképzelés szerint a Hyundai a szlovák főváros közelébe telepítené évi háromszázezer autós gyártókapacitással rendelkező üzemét. A Hyundai már folytatott áregyeztető tárgyalásokat tizenkét Pozsony környéki potenciális beszállító vállalattal is.

A Hyundai az elmúlt évben hozta nyilvánosságra, hogy az idei év elején megvalósíthatósági tanulmányt készít egy kelet-európai üzem építéséről 2005 után. A döntés nem lesz könnyű, mivel a szlovák telephely mellett a Hyundai ajánlatot kapott a csehországi Osztrava várostól, valamint Magyarországtól, Lengyelországtól, Szlovéniától és Romániától is.

Az elmúlt években Szlovákia kedvelt beruházási célponttá nőtte ki magát az európai autógyárak körében. 2002-ben az ágazat beruházásai 22,8 százalékkal emelkedtek. Az ország exportjának közel húsz százalékát az autóipar adja. Szlovákia virágzó autó összeszerelési iparát hosszú ideig a német Volkswagen uralta még az elmúlt évtized elején épített pozsonyi gyárával. Szlovákiai termelését a Volkswagen maga is húsz százalékkal tervezi növelni az elkövetkező év végéig a konszernen belüli kapacitás-átcsoportosítások keretében. A francia Peugeot is rövidesen megkezdi évi háromszáz autós gyártókapacitású üzemének építését hétszázmillió eurós beruházással Pozsonytól harminc percre északra Trnava városában.