Drágább lesz a Molnak a Slovnaft

MTI
2003.08.05. 09:59
A szlovák pénzpiaci felügyelet (ÚFT) ismét elutasította a legnagyobb szlovákiai olajipari társaság, a Slovnaft részvényeinek többségét bíró magyar Mol Rt. maradék kisrészvények kötelező felvásárlására tett ajánlatát. Az ÚFT szóvivőjének közlésére hivatkozó keddi szlovák lapértesülések szerint a felügyelet az új eljárás során, másodszor is elvetette a Mol Rt részvényenkénti 1200 koronás ajánlatát.

Amikor a Mol Rt. vásárlás útján a Slovnaft a.s. többségi tulajdonosa lett, akkor a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően kötelező ajánlatot tett a közel 30 százalékot kitevő kisrészvények felvásárlására. A kisrészvényeseket tömörítő J and T nevű társaság azonban az 1200 koronás ajánlatot kevésnek találta, és ennél magasabb, 1380 koronás árat igyekezett kieszközölni. A Mol tisztességtelen árfolyam-befolyás ellen tett panasza miatt az ÚFT vizsgálatot indított, amelynek eredményeképpen törvényesnek minősítette azt a márciusban lebonyolított ügyletet, melynek során a pozsonyi tőzsdén 220 ezer Slovnaft-kisrészvényt 1541 koronás áron értékesítettek.

Az ÚFT szóvivője, Maros Kacmár közlése szerint ezzel a kisrészvények átlagára 1 380 koronára emelkedett és a Mol Rt. kötelező ajánlata is ennek megfelelő kell hogy legyen. A szóvivő elmondta: a Mol ajánlatával ezek után még a felügyelet feljebbviteli szerve, az ÚFT tanácsa is foglalkozni fog, mert a Mol az elsőfokú döntést megfellebbezte. A fellebbezést csak a múlt hét végén kézbesítették a felügyeletnek.