Hermina
15 °C
27 °C

Másodszor tévedett a holland statisztikai hivatal

euractiv.hu
2003.08.08. 14:16
Tévedett az inflációs ráta kiszámításakor a holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS), s a hiba bejelentésekor egyúttal módosítani kényszerült a tavaly júniusi adatokat. Az idén ez a második eset, hogy a CBS utólagos adatmódosítást jelent be. A fogyasztóár-indexre vonatkozó, 2002. júniusi adatok kiigazításra szorulnak, az adatokat több tizeddel kell lefelé módosítani, ám a végleges értéket még nem ismerik.

A tavaly júniusi inflációs ráta 2,2 százalék volt, az évi ráta pedig 3,5 százalék. Most mindkét érték módosulni fog, s ez komoly következményekkel járhat, ugyanis a kormányzati és a társadalmi szervezetek sokasága használja ezeket az adatokat, például a családi pótlék, a társadalombiztosítási járulék kiszámításakor, a munkaszerződések feltételeinek megállapításakor. Az inflációs adatok részben befolyásolják a nyugdíjjárulék megállapítását is.

A tévedést egy saját fejlesztésű szoftver hibájával magyarázták, amely a szupermarketek adatainak mérésekor következett be, az adatfeldolgozás folyamatában. Az idén immár másodszor fordul elő, hogy a CBS korábban ismertetett adatok módosítását jelenti be. Július végén a hivatal szintén utólag volt kénytelen jócskán csökkenteni a kereskedelmi forgalomra vonatkozó, már bejelentett számokat.