Marad a munkanélküliség az EU-ban

Napi Online
2003.08.08. 14:38
Rossz hírrel szolgálnak a 12,5 millió uniós munkanélkülinek az elemzők - írja a Reuters. Ha a kormányok nem lépnek határozottabban közbe, a közös valuta országainak munkanélkülisége - egy jövőre esetleg elinduló gazdasági növekedés ellenére - 2008-ra csupán 7,5 százalékra fog visszesni.

Amennyiben semmi sem változik akkor az OECD szerint a 2003-2008 közötti időszakban 8,25 százalékos lesz az átlagos munkanélküliség az eurózónában, jelenleg 8,9 százalék ez az arány. Ezzel szemben a munkanélküliség aránya az Egyesült Államokban 5,5 százalék. A német munkanélküliek száma meghaladja az egymilliót, ez megnehezíti a kilábalást a recesszióból, hiszen Európa legnagyobb piaca nem számolhat a fogyasztás növekedésével.

Az ok egyszerű: Európában továbbra is költséges és kockázatos új állások létrehozása. A nagyvállalatok szkepticizmusa a gazdasági fellendüléssel szemben továbbra is megakadályozza újabb munkaerő alkalmazását. Az eurózónában a bérekhez tartozó adók és járulékok több mint negyven százalékát falják fel a fizetések. Az Egyesült Államokban ez az arány kevesebb harminc százalék. Ráadásul az unióban a mobilitás is rendkívül alacsony.