A Petrom nyeresége 36 millió dollár

MTI
2003.08.11. 09:18
Az idei első félévben 1200 milliárd lejes (36,3 millió dolláros) adózás előtti nyereséget ért el a román Petrom SA nemzeti olajtársaság, 27 százalékkal meghaladva a tavalyi azonos időszak 934 milliárd lejes (28,5 millió dollár) teljesítményét. A cég forgalma az időszakban 33,534 ezer milliárd lej volt (1,01 milliárd dollár), 43 millió dollárral több, mint a tavalyi első félévben. Az év közepéig a 14 milliárd lejes (több mint 400 millió dollár) idei beruházási költségkeretből 6 milliárd lejt (181 millió dollár) költöttek el.

A jelenleg privatizáció alatt álló Petrom - vezetőinek értékelése szerint - jó pénzügyi eredményeit költségcsökkentő intézkedéseinek és növekvő olajtermék exportjának köszönheti. Két napja jelentették be, hogy a román kormány három hónappal elhalasztotta, jövő március végére írta elő a Petrom olajtársaság privatizálásának lezárását.

A külföldi elemzők is azon a véleményen vannak, hogy a Petrom privatizációja iránt elsősorban a térségbeli társaságok érdeklődnek majd. - Az amerikai társaságok szinte alig vannak jelen a térségben, nem lenne meglepő, ha közülük senki nem jelentkezne - mondta Matthew Vogel, a Barclays Capital befektetési bank igazgatója, aki szerint elsősorban az osztrák OMV, illetve a magyar Mol csoport részéről lesz majd érdeklődés.