Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Növekszik Ausztriában a szürkegazdaság súlya

MTI
2003.09.01. 11:31
Ausztriában növekszik a szürkegazdaság súlya a nemzeti össztermékhez viszonyítva, ám az ország nemzetközi összehasonlításban állja a próbát, hiszen a legtöbb európai országban jelentősebb ennek az "ágazatnak" a nyomatéka - állapítható meg az osztrák sajtónak az utóbbi napokban e témakörben megjelentetett írásaiból. A bécsi Kurier szerint Ausztriában 1970-ben még csak 1,89 százalékosra becsülték a szürkegazdaság arányát a bruttó hazai termékhez viszonyítva, tavaly viszont már 10,9 százalékosra. A bécsi lap arról adott hírt, hogy Franciaországban például 14,8, Németországban 17, Olaszországban 26,2, Görögországban pedig 28,3 százalék ez az arány, míg az Egyesült Államokban csak 8,6 százalék.

Az újság "a szürkegazdasági kérdések gurujaként" idézte a linzi Friedrich Schneider professzort, aki szerint ma körülbelül 22 milliárd euróra (kb. 6890 milliárd forint) tehető az ausztriai szürkegazdaság "termelése". A lap úgy vélte, ma már Ausztriában is sok területen elterjedt a számlaadás nélküli munkavégzés, amikor az ügyfél tudja, hogy ilyenkor általában a harmadával kevesebbet kell fizetnie a hivatalos árnál. Manapság Ausztriában a fusiban végeztetett lakásfelújítás például csak a negyedébe kerül a hivatalos árnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?