Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy százalék a francia hiány

MTI
2003.09.02. 10:50
Franciaország idei államháztartási hiánya eléri a hazai össztermék négy százalékát - közölte hétfőn a francia pénzügyminisztérium; ez a deficit meghaladja a kormány korábbi várakozását és jócskán felülmúlja az eurózóna országai által jóváhagyott három százalékos felső limitet. A francia kormány korábban 3,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolt, de a gazdaság lelassulása kiürítette az államkasszát, míg a törvényhozók folytatják az adók csökkentését abban bízva, hogy ennek hatására jövőre felpörög a gazdaság. Az államháztartási hiány tavaly a GDP 3,1 százaléka volt.

A kormány még a közelmúltban is abban bízott, hogy a második félévben fellendül a gazdaság, ami jótékonyan hatott volna a költségvetés alakulására, de a várt 2-2,5 százalékos GDP bővülés ma már csak álom, ilyen ütemű növekedés legfeljebb csak jövőre lesz. A növekvő deficit ellenére Franciaország folytatja adócsökkentési kampányát - jelentette be hétfőn Jean-Francois Cope kormányszóvivő, aki hozzátette, hogy ennek a célja a foglalkoztatás élénkítése és a vásárlói erő növelése. Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök jövőre az adók további csökkentését helyezte kilátásba, miután a kormány idén már hat százalékponttal visszafogta azt.