Judit
3 °C
7 °C

Franciaországban csökkentik az adókat

MTI
2003.09.04. 15:31
Franciaország a mostani gyenge gazdasági növekedés és az EU kritériumait már a második évben meghaladó költségvetési hiány ellenére jövőre három százalékkal csökkenti a jövedelemadókat. Jean-Pierre Raffarin kormányfő szerint az adómérséklés felpörgeti a konjunktúrát. A miniszterelnök a Le Figaro című lapnak adott interjúban értékelte az előreláthatólag 1,8 milliárd euró értékű személyi jövedelemadó mérséklés terhét. Raffarin szerint a párizsi kormány figyelmet fordít a Maastricht-i kritériumokra, a deficit mérséklésére, de az "európai valóságot" is értékeli. A várakozások szerint a növekedés beindulása az államháztartás hiányát is mérsékelni fogja. Franciaország költségvetése az idén a GDP négy százalékát éri majd el és ezzel már másodszor lépi túl az EU által megszabott három százalékos küszöböt.

A francia vezetés a növekedés visszatértére építi stratégiáját és az "adóajándékkal" teljesíteni szándékozik Jacques Chirac államfőnek a választási hadjáratban tett ígéretét. Az adómérséklés révén a francia adófizetőknek 2002-höz képest mintegy tíz százalékkal kevesebb adót kell majd fizetnie. Raffarin a "növekedést és a társadalmi szolidaritást" a kormány kettős prioritásának nevezte, ám az ellenzék az adómérséklést a tehetőseknek nyújtott ajándéknak tekinti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?