Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Autópályadíj Németországban az autóknak is?

MTI
2003.09.08. 09:24
Manfred Stolpe német közlekedésügyi miniszter kategorikusan kizárta, hogy Németországban a személygépkocsikkal közlekedőknek is autópályadíjat kell majd fizetniük, legalábbis a jelenlegi szociáldemokrata-zöld kormányzat idején nem. - Ez a kormány nem fog bevezetni autópálya-használati díjat, s Európa sem tudja ezt kikényszeríteni - közölte a politikus a hét végén Potsdamban, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint az Európai Unió tervezi: egységesen használati díjat szednének a tagállamok sztrádáit használó autósoktól. Stolpe megerősítette ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság dolgozik az irányelveken.

A Focus című müncheni hírmagazin legújabb számában arról számol be, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb haszonjárműveknek, illetve a több mint kilenc személyt szállító járműveknek 2005-től, az összes többinek 2010-től kellene majd egységesen autópályadíjat fizetniük az Európai Unió területén. Németországban a tervek szerint november 2-től hajtanának be használati díjat a hazai autópályákat igénybe vevő német és külföldi kamionosoktól. Tizenkét tonnásnál nagyobb teherjárművek után kilométerenként átlagosan 12,4 eurócenttel terhelnék meg a fuvarozókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?