Árpád
-2 °C
4 °C

Megkezdődött a Jukosz részvények visszavásárlása

MTI
2003.09.09. 15:21
A Jukosz olajipari óriásvállalat részvényeseinek nagy többsége ajánlotta fel visszavásárlásra részvényei mintegy egy tizedét, hogy ezzel megkönnyítse a Jukosz és riválisa, a Szibnyeft olajipari konszern fúzióját. Banki források kedden közölték, hogy a Jukosz mintegy 224 millió, az alaptőke tíz százalékát kitevő részvényt vásárol vissza papíronként 505 rubelért. Az előzetes visszavásárlási adatok szerint a 3,7 milliárd dolláros akció keretében a részvényesek az eredetileg tervezett 10 százalék helyett 11,217 százaléknyi részvénytulajdonukról mondanak le. Az egy főre jutó egy százaléknyi többlet abból adódik, hogy a rézvényeseknek csak kis töredéke nem élt a visszavásárlási ajánlattal.

A Jukosz részvényei 0,84 százalékkal 14,431 dollárra emelkedtek kedden dél tájban a moszkvai tőzsdén a tőzsdei tendenciával azonos mértékben. A Jukosz visszavásárlási akciója lehetővé teszi majd a Szibnyeft felvásárlását és ezzel Oroszország legnagyobb, illetve a világ negyedik legnagyobb olajtermelő konszernjének létrejöttét. A fúziót az év végére akarják tető alá hozni. A Jukosz fő részvényese Mihail Hodorkovszkij, aki a Menatep csoport révén a Jukosz 61 százalékát ellenőrzi, tíz százalék a korábbi Jukosz alkalmazottak Veterán- alapjának kezében van, 25 százalékot pedig nyilvánosan forgalmaznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?