Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Holland bírálat a franciáknak és a németeknek

euractiv.hu
2003.09.10. 14:02
Hollandia élesen bírálta azt a módot, ahogyan a német és francia politika kezeli a megengedettnél magasabb költségvetési hiány kérdését. A holland pénzügyminiszter kifakadt, miután német kollégája, Hans Eichel egy tévéinterjúban közölte: országa "eléggé nehezen" tudja majd tartani a GDP 3 százalékát kitevő költségvetési hiányt. Ebből arra lehet következtetni, hogy Németország sorrendben a harmadik évben szegi meg a stabilitási és növekedési paktum előírásait, amelyek annak idején éppen német kérésre lettek ilyen szigorúak. A múlt héten Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök ismertette, hogy három százalékkal csökkentik a jövedelemadót, annak ellenére, hogy 2004-ben ugyancsak már harmadik éve haladja meg a francia költségvetési hiány a GDP 3 százalékát.

A holland pénzügyminiszter Gerit Zalm egy svéd napilapnak nyilatkozva felháborodott hangon jelentette ki: "Az érintett országok számára két járható út maradt. Vagy mindketten elfogadják az előírásokat és be is tartják azokat, vagy az Európai Bizottság megbírságolja őket". A holland miniszter bosszúsága abból fakad, hogy a "nagyok" láthatóan kevés erőfeszítést tesznek a közösen elfogadott szabályok érvényesítésére, míg Hollandia most próbál 17 milliárd eurót megtakarítani annak érdekében, hogy 2007-re a költségvetési hiány a GDP-nek csupán 0,5 százaléka legyen. Gerit Zalm a témát felveti az EU-pénzügyminiszterek hétvégi olaszországi találkozóján, amelyen éles vita várható, s elképzelhető, hogy több kis EU-tagállam kezdeményezni fogja a paktum megsértőinek szankcionálását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?