Árpád
-2 °C
4 °C

Sok a hamis euró

MTI
2003.09.11. 00:24
Wim Duisenberg, az Európai Központi bank elnöke szerdán bejelentette, hogy már folyik az euró bankjegyek új generációjának előkészítése. Ezek a pénzek elmondása szerint még biztonságosabbak lesznek, azaz kevésbé hamisíthatók a jelenlegieknél. Az új eurók megjelenését a forgalomban az évtized végére tette. Az euró bankjegyek hamisítása az idén további lendületet vett, az idei első félévben több mint 230 ezer hamisítványra bukkantak, beleértve az euróövezeten kívüli területeket is. Ez azt is jelenti, hogy még nem olyan erőteljes a közös pénz hamisítása, mint az önálló nemzeti valutáké. A hamisítások növekedésére egy francia statisztikát adtak ki, éppen szerdán. Eszerint tavaly Franciaországban 3 és fél ezer darab hamis euróbankjegyet találtak, 2001-ben még csak 2400 darabot.

A hamisítók elsősorban a 20 és az 50 eurós bankjegyeket gyártják, de az utóbbi időben hamis százasok is felbukkantak. Nagyobb névértékűek még nem igazán, bár a helyzet az, hogy a francia kereskedők egy része már - noha hivatalosan nem teheti meg - nem akar elfogadni 200 euróst, mert eleve hamisítványra gyanakszik. Ezekből, és hamisított 500-as címletűekből viszont Németországban már nem egyet találtak. Szerencsére a nagy címletű euróhamisítványok általában elég silányra sikerednek - írja az AFP hírügynökség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?