Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar bortermelés porblémáiról beszélt Németh Imre

MTI
2003.09.13. 20:01
A hazai borrégióknak össze kell fogniuk és együtt kel fellépniük a külföldi bemutatkozásokon, közös logóval és márkajeggyel - hangsúlyozta a badacsonyi szüret szombati megnyitóján Németh Imre.

Jövő év májusát, az uniós csatlakozást követően Magyarországon is megjelennek majd nagy mennyiségben a spanyol, olasz és francia borok, amelyekkel a hazai márkáknak fel kell venniük a versenyt - tette hozzá a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Mint mondta: "piacot megszerezni és megtartani csak jó minőségű és jó hírű borral lehet".

A miniszter rámutatott: a kormány az uniós agrártámogatások elosztásánál a gyümölcs- és szülőtermelőkre vonatkozóan az úgynevezett területalapú támogatási rendszert alkalmazza majd, amelyre még egyfajta hazai támogatási rendszert is ráépít.

"Az uniós gazdák ugyanis nem részesülhetnek területalapú támogatásban, amennyiben gyümölcsöt és szőlőt termesztenek, de a magyar gazdák az átmeneti időszakban ilyen támogatást is kapnak majd" - hangsúlyozta Németh Imre.

Közlése szerint jövőre már 15 ezer forintot kapnak hektáronként a gyümölcs- és szülőtermelők, illetve raktározási támogatáshoz is hozzájuthatnak.

A miniszter végül azt hangsúlyozta, hogy az összesen 93 ezer hektárnyi hazai szőlőültetvényeken évente átlagban 4 millió hektoliter bor terem, s több mint 140 ezer család él szőlőművelésből és borászkodásból.