Aliz
6 °C
14 °C

Gyorsul az EU-hoz csatlakozó 10-ek GDP-növekedése

MTI
2003.09.22. 09:46
A kelet-közép-európai régió gazdasági mutatói kedvezőbb képet mutatnak az Európai Unió 15 tagjának teljesítményénél, s ez a tendencia 2004-ben is folytatódik - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet most megjelent kiadványában. Az EU-hoz csatlakozó 10 ország bruttó hazai terméke átlagosan 3,4 százalékkal nő az idén, szemben a 15 EU-tag 1,3 százalékos GDP többletével - olvasható az Ecostat elemzésében. Az intézet összesítése szerint 2003-ban a kelet-közép-európai régióban a lett gazdaság a növekedés éllovasa 5,5 százalékkal, a második Észtország 4,9 százalékos GDP-bővüléssel, alig "megelőzve" a 4,8 százalékos Litvániát.

Az Ecostat forrásaként megjelölt Revue Elargissement április számában Magyarország 2003-as GDP-növekedését 3,7 százalékra prognosztizálja, ami jóval több, mint az Ecostat legújabb elemzésében éppen pénteken publikált 2,8 százalékos idei GDP- bővülés. Lengyelország esetében viszont éppen fordított a helyzet: a Revue Elargissement 2,5 százalékos teljesítményjavulást jósol, a lengyel gazdaság első félévi növekedése ennél nagyobb, 3 százalékos, s a második félévben tovább gyorsulhat. A jövő évre vonatkozó prognózis szerint a csatlakozó 10-ek gazdasága átlagosan 4,3 százalékkal nő, míg a 15 EU-tag GDP-je csak 2,4 százalékkal. A kelet-közép-európai térségbe az idén 30 milliárd dollárnyi külföldi működő tőke érkezhet, s ez jóval több, mint a 2001-es 18,7 milliárd, illetve a tavalyi 21 milliárd dolláros érték. Ugyanakkor Magyarországra 2003 első félévében 70 százalékkal kevesebb, összesen 251 millió dollárnyi tőke áramlott - állapítja meg az Ecostat, amely azzal számol, hogy egész évben 1,7 milliárd dollárnyi tőkét ruháznak be a külföldi befektetők Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?