Árpád
-2 °C
4 °C

A Oneworld légiszövetséghez csatlakozik a Swiss

MTI
2003.09.23. 14:26
A Swiss International Air Lines, a Swissair svájci nemzeti légitársaság utódja a British Airways és az AMR-hez tartozó American Airlines által vezetett oneworld légitársasági együttműködés, azaz a függetlenség mellett tette le a voksot a német Lufthansa egyesülési ajánlata helyett - jelenti a zürichi Tages-Anzeiger napilap. A svájci légitársaság igazgató tanácsa végül amellett döntött, hogy nem adja át a cég vezetését a Lufthansa kezébe, amely az amerikai United Airlines társasággal közösen áll a világ legnagyobb légitársasági csoportosulása, a Star Alliance élén. A brit Financial Times értesülése szerint a szerződés értelmében a British Airways megvásárolja a Swiss számos fel- és leszállási jogát (slot) a londoni Heathrow repülőtéren és ezzel forgóeszközhöz juttatja a svájci társaságot. A brit társaság sem részvénytulajdon szerzés formájában, sem más módon nem kerül pénzügyi függésbe a svájci társasággal.

A Swiss immár közel egyharmadával lefaragta alkalmazotti létszámát, ami úgy háromezer dolgozó elbocsátását jelentette, és csökkentette járathálózatának terjedelmét is. A társaság még ennek ellenére is mintegy 500 millió frankra tart igényt a működés fenntartásához a kiélezett légiközlekedési versenyben. A Swiss várva várt lépését közvetlenül az Air France és a holland KLM esetleg az olasz Alitalia légitársaságot is felölelő összefonódásának a nyomdokában került közzétételre. A Swiss felvételét az oneworld szövetségbe korábban következetesen megakadályozó British Airways pálfordulását a KLM döntése az Air France mellett váltotta ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?