Irakban sokan félnek az új dinártól

MTI
2003.10.10. 15:56
Irakban sokan aggodalommal várják az új dinár bevezetését október 15-én - erre utal közalkalmazottaknak az iraki kormányzótanácshoz minap küldött levele is, amelyben jelzik félelmüket, hogy a következő hónapokban az új iraki bankjegyekben kifizetésre kerülő illetményük értéke jelentősen csökken majd. Szerintük a pénz csupán kinézetében változik majd, a dollárhoz viszonyított értéke változatlan marad, és a továbbiakban is ki lesz téve a valutaspekulációknak. A fogyasztói árak a háború májusi befejezését követően országszerte rohamos növekedésnek indultak Irakban. Egy kilogramm birkahús például május közepén még háromezer dinárba került, mára ugyanez közel hétezer dinár. A levél megfogalmazói szerint a Szaddám Huszein diktatúráját követő új iraki adminisztráció nem foglalkozik a fogyasztói árak kérdésével, és tétlenül nézi, hogy az alapvető élelmiszerek árai 120 nap alatt több mint duplájára növekedtek. A levélírók szerint az új pénz bevezetését nem előzték meg általános gazdasági stabilizációs intézkedések.

Juszra Al-Szammara, a bagdadi egyetem közgazdasági szakának tanára szerint a háború után az árak hirtelen zuhanni kezdtek, hisz az ország határainak megnyitásával kontroll nélkül áramlottak be mind élelmiszerek, mind pedig tartós fogyasztási cikkek. Május közepétől azonban, az iraki amerikai adminisztráció közeli pénzcseréről szóló bejelentését követően az árak ismét emelkednek. Irak lakossága számára ez egyértelműen azt jelentette, hogy a helyi fizetőeszköz értéke jelentősen csökken majd. Ezért a bejelentést egy máig tartó pénzváltási hullám követte, amely a dollár irreális árfolyam-növekedéséhez vezetett - hangoztatta a bagdadi egyetem tanára. Az irakiak nem bíznak az új dinárban azért sem, mert nem sokkal az iraki pénzcseréről szóló bejelentést követően kiszivárogtak olyan hírek, melyek szerint nincs fedezet az új pénz mögött.

Általános tapasztalat, hogy jelenleg Irak-szerte sokkal inkább elfogadott fizetőeszközzé vált az amerikai dollár, mint az iraki dinár. Jelenleg az ingatlan- és gépjárműpiac csak dollárban közli árait, dollárban számolnak a nagykereskedelmi cégek, és amerikai fizetőeszközben adják meg a tartós fogyasztási cikkek árait is.