Valér
4 °C
8 °C

Fidesz: A pénzügyminiszter kijelentése gyengítette a forintot

MTI
2003.12.02. 17:46
A Fidesz szerint László Csaba pénzügyminiszter egy hétfői kijelentése is hozzájárult ahhoz, hogy az amúgy is gyengülő forint értéke hétfő délután óta rohamosan csökkent - mondta Varga Mihály. A fideszes politikus közölte: László Csaba egy hétfői londoni, befektetők által szervezett ebéden azt mondta, hogy nem fontosak az inflációs célok, és a forint átmeneti gyengülése nem okoz problémát. "Valószínűleg László Csaba tegnapi kijelentései elindítottak egy olyan árfolyamzuhanást, amelynek egyelőre még a ma sem látszik a vége" - szögezte le a volt pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte: a Fideszt érdekelné, hogy Medgyessy Péter tudtával és beleegyezésével nyilatkozott-e a pénzügyminiszter. Arra is választ várnak, hogy a miniszterelnök felelősségre vonja-e pénzügyminiszterét kijelentése miatt. Szintén tudni szeretnék, hogy a kormány felül kívánja-e vizsgálni, át akarja-e tekinteni a jövő évi költségvetés eddig elfogadott számait.

Varga Mihály nyilván felült azoknak a valósággal köszönő viszonyban sem álló híreszteléseknek, amelyek olyan kijelentéseket tulajdonítanak László Csaba pénzügyminiszternek, amelyeket a miniszter sosem tett - mondta Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a Varga Mihály sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kedden. Veres János szólt az antiinflációs célok megkérdőjelezésével kapcsolatos piaci pletykákról, amelyek valóságtartalmát maga a pénzügyminiszter is határozottan cáfolta, és amelyek figyelmen kívül hagyják az államháztartási hiány és az infláció csökkentésén alapuló kormányzati gazdaságpolitikát.