Mátyás
-6 °C
1 °C

A MÁV vitája a VDSZSZ-szel

MTI
2003.12.23. 21:07
A MÁV Rt. sajnálatosnak tartja, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete az érdekegyeztető tárgyalások során nem élt a szakmai kifogás emelésének jogával és javaslattételi lehetőségével a választható béren kívüli juttatások ügyében - közölte a MÁV az MTI-vel kedden.

A VDSZSZ kedden bejelentette: elutasította a vasúttársaság bérmegállapodás-tervezetét, mely a jövő évre vonatkozó bérfejlesztést egy csomagban kívánja kezelni a választható béren kívüli juttatások (VBK) rendszerével és a bértarifával.

A MÁV sajnálatosnak tartja továbbá azt is, hogy a másik három szakszervezettel ellentétben a VDSZSZ nem találta elégségesnek a javaslat elfogadásához azt a tényt, miszerint a rendszer bevezetése a vasutas dolgozók több, mint 90 százalékát, a VDSZSZ esetén 96 százalékát érinti kedvezőbben.

A MÁV közleményében hangsúlyozza: munkáltató a rendszeres érdekegyeztetés hatékonyságát segítette elő azzal, hogy a 2004. évi bérrendszerre és a választható béren kívüli juttatások rendszerére vonatkozó ajánlat szakértői anyagát már szeptemberben átadta a szakszervezetek számára. A munkáltató javaslatai - az egyes szakszervezeti álláspontok szerint - a korábbi gyakorlathoz képest soha nem tapasztalt alapossággal kerültek átadásra.