Szökésben a Parmalat olasz tulajdonosa

MTI
2003.12.24. 18:47
Nem jelent meg a vizsgálóbírók előtt szerdán Calisto Tanzi, a Parmalat olasz tejipari óriás 65 éves alapító tulajdonosa és fia, Stefano, miközben az olasz hatóságok házkutatásokat tartottak a családnál a mérleg- és könyvvitel-hamisítás nyomainak fellelése érdekében.

A Tanzi család ügyvédje olasz sajtóértesülések szerint arról tájékoztatta az ügyészséget: Tanzi és fia Spanyolországból telefonáltak, hogy egy ideig pihenésre van szükségük, de később ismét hajlandók lesznek megjelenni a kihallgatásokon, amint e hét elején is tették. Az ügyvéd szerint nincs szó szökésről, a Tanzi családra azonban óriási nyomás nehezedik a sajtó részéről, ezért "kénytelenek voltak" nyugodalmasabb helyre vonulni. Később az ügyvéd azt mondta, hogy Stefano Olaszországban, Milánóban van, de hogy apja hol tartózkodik, azt nem tudja.

A pármai ügyészség szerdán átkutatta a család birtokait. A Parmalat - amelyet a gazdasági sajtó hovatovább az "európai Enronnak" nevez - szerdán csődvédelmet kért egy pármai bíróságon, amelyet gyorsított eljárásban meg is kapott. A gyorsított eljárást az olasz kormány kedden kiadott rendelete tette lehetővé. Az olasz ipari minisztérium egyszersmind kinevezte a Parmalat egy hete szolgáló új elnök-vezérigazgatóját, a jeles cégmentő hírében álló Enrico Bondit a Parmalat gondnokává, a cég átszervezése céljából. Ezt ugyancsak a kedden kiadott rendelet tette lehetővé.