Bernadett
0 °C
4 °C

Több pénzt követel az OEP a biztosítóktól

Népszabadság
2004.01.03. 11:48
Az üzleti biztosítók az egészségpénztártól borsos számlát kaptak a minap. Az OEP a korábbi díj háromszorosát kéri ugyanis a közlekedési balesetekben megsérültek gyógyításáért. Ezt a kötelező felelősségbiztosításból kell fedezniük a biztosítóknak.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tételesen kiszámolta, mennyibe kerül a kötelező felelősségbiztosítás baleseti sérültjeinek ellátása, majd szerződésmódosítást ajánlott a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz). Az OEP informatikusai több száz véletlenszerűen kiválasztott eset kárszámláit ellenőrizték. Kiderült, hogy az üzleti biztosítók által eddig a kötelező felelősségbiztosítás alapján fizetett átalány a valós költségek töredékét fedezi.

Évente átlagosan mintegy 23 ezer közlekedési baleset következtében csaknem ötvenezer ember szorul orvosi ellátásra, gyógyszertámogatásra, táppénzre. A könnyű sérülések kezelésére 85 ezer, a súlyosabbakra 587 ezer forintot költ átlagosan az egészségbiztosító. Csak az elmúlt fél évben a kötelező felelősségbiztosítás körébe tartozó közúti balesetek sérültjeinek orvosi, gyógyszer- és táppénzellátása másfél milliárd forintba került a járulékfizetőknek, miközben erre a célra az üzleti biztosítók évente félmilliárd forintos átalánydíjat utaltak át. Az érintett tíz biztosítótársaság mindegyikének a korábbi átalány többszörösét kell január végéig befizetnie.