Mátyás
-6 °C
1 °C

Privatizáció előtt a Tokaj kereskedőház

MTI
2004.01.21. 18:11
Előkészítő fázisban van a Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációja, a tervek szerint május 1-jéig, az uniós csatlakozásig megtörténik a magánosítás, amivel a jelenlegi dolgozók, a menedzsment és a beszállítók a kereskedőház 51 százalékához juthatnak hozzá. Erről Magda Sándor, az Országgyűlés, valamint az MSZP Agrárpolitikai és Vidékfejlesztési Munkacsoportjának vezetője beszélt a két testület együttes ülését követő szerdai sajtótájékoztatón Tolcsván.

A tanácskozáson a Tokaj-hegyaljai Borvidék Hegyközségi Tanácsának képviselői, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői, a kereskedőház vezetői, hegyaljai borászok, gazdák vitatták meg a történelmi borvidék helyzetét, jövőjét, és a készülő bortörvényt.

Magda Sándor - aki egyben az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke - elmondta: a privatizációt úgy hajtják végre, hogy a kereskedőház továbbra is köteles megtartani integrátori szerepét, tehát gondoskodik a csaknem 3.000 szőlő- és bortermelő szakmai irányításáról, a leszüretelt szőlő tisztességes áron való felvásárlásáról és az év végéig kifizeti annak ellenértékét.