Túlsúlyban a lakáshitelek

Napi Online
2004.01.28. 12:59
Tavaly decemberben a monetáris bázis 194 milliárd forintos emelkedésével elérte a 2091,9 milliárd forintot. A háztartási szektornak nyújtott hitelek közül 59,5 milliárd forinttal emelkedett a lakáscélú hitelek, 5,9 milliárd forinttal a fogyasztási hitelek és 2,9 milliárd forinttal az egyéb hitelek állománya. Továbbra is fennáll a lakáscélú hitelek növekedési túlsúlya, a hiteltípus részaránya december végén meghaladta a teljes háztartásnak nyújtott hitelállomány 64 százalékát.

A nem pénzügyi vállalatok hiteleinek állománya húszmilliárd forinttal esett vissza decemberben. Az éven túli hitelek állományának nyolcvanmilliárd forintos emelkedése mellett százmilliárd forinttal csökkentek az éven belüli hitelek. A nem pénzügyi vállalatok betétei 64,2 milliárd forinttal nőttek: a látra szóló és folyószámla betétek állománya 57,8 milliárd forinttal, a lekötött betéteké 15 milliárd forinttal haladta meg az előző havi értéket, míg a repó állomány 8,6 milliárd forinttal mérséklődött.

A monetáris intézmények államháztartásnak nyújtott hitele 96,7 milliárd forinttal csökkent. A központi kormányzatnak nyújtott hitelállomány 106,5 milliárd forintos csökkenésének hatását mérsékelte a helyi önkormányzatok monetáris intézményektől felvett hiteleinek 9,8 milliárd forintos emelkedése.