A kapcsolati tőke a legértékesebb

Napi Online
2004.01.28. 16:05
A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett hallgatók több mint harmada kapcsolatai segítségével találta meg első munkahelyét tavaly - áll BME Diákközpont által végzett karrierkövető felmérésben. Az egyetemi kapcsolatok a hallgatók 22 százalékát, az állásbörzék 14 százalékukat juttatta munkahelyhez. Az eddigiekkel ellentétben a hirdetés útján munkába állók aránya (11 százalék) több mint ötven százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Bár az országos adatoknál jobb képet mutat a műegyetemi végzettségűek közül kikerült munkanélküliek és gazdasági inaktívak aránya, a mutatóra a növekvő tendencia jellemző. Szakmájában a megkérdezettek 76 százaléka helyezkedett el, ez egyben magasabb jövedelmi szintet is jelent. A válaszadók többségét az építőipari (27 százalék) és az egyéb közösségi, társadalmi és személyi szolgáltatásokkal foglalkozó (25,5 százalék) vállalatok alkalmazzák. Nagyvállalatnál a végzettek 29, kisvállalatnál 23 százaléka helyezkedett el.

A kezdő mérnöki fizetések az ezredforduló óta az inflációval megegyező mértékben növekednek, azelőtt azt meghaladó mértékű volt a kezdő bér növekedésének az üteme. A jellemző kezdő jövedelem bruttó 120-150 ezer forint, a végzettek nyolc százaléka keres százezer forintnál kevesebbet és öt százalékuk ötszázezer forintnál többet.