Ervin
14 °C
22 °C

FAZ: Draskovics politikája reményteljes

MTI
2004.02.02. 14:21
Magyarország, az Európai Unióhoz májusban csatlakozó közép- és kelet-európai országcsoport egykori éllovasa az elmúlt három évben nem szolíd államháztartási és ellentmondásos pénzügypolitikával könnyelműen eljátszotta a piacok bizalmát. Most új pénzügyminiszternek kell a gazdaságpolitikai irányvonalat korrigálnia - írta hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A tekintélyes német lapnak a belépő országok gazdasági állapotát feltérképező, a közelmúlt történéseinek összefoglalását nyújtó sorozatában megjelent írás megállapította egyebek között, hogy Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter menetrendje kész és reményteljesen hangzik. "Mi több: úgy tűnik, a miniszterelnök maga is, aki eddig többet törődött saját népszerűségével, mint a gazdasági fejlődés tartósságával, meg van győződve az irányváltás szükségességéről, hogy Magyarország versenyképesen helytállhasson az Európai Unióban", írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkének szerzője, aki úgy vélte, hogy a 2004-es deficitcél - 4,6 százalékos államháztartási hiány a GDP-hez viszonyítva - érvágás nélkül nem érhető el, és "az új büdzsérealitás fényében" csaknem ennyire fontos az euróövezethez való csatlakozás stratégiájának felülvizsgálata.

A szerző, Carola Kaps úgy látja, hogy a magyar gazdaság nem csak egy túlságosan költekező államtól és annak "újraelosztási mániájától" szenved, de nagy reálbér-emelkedések, túlságosan magas adók, felesleges szubvenciók és rossz ösztönzőrendszerek is terhelik a gazdaságot.

Ahhoz, hogy Magyarország gazdaságilag erősen és magabiztosan lépjen be az Európai Unióba, a lehető leghamarabb helyre kell állítania a gazdasági egyensúlyt. Ez a legjobban akkor sikerül, ha értelmes euróstratégiát alakítanak ki, amely a maastrichti kritériumok mihamarabbi elérésére irányul - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap cikkének végkövetkeztetése az, hogy Magyarország a múltban már bizonyította rátermettségét, exportjának technológiahányada például messze a legmagasabb a belépő országok között. Az EU-felvétel stabil keretet biztosít, ahol a gazdaság biztonságban érezheti magát. A magyaroknak azonban saját maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy házuk táján rend legyen.