Fővárosi vízcsőcsere útfelbontás nélkül

Napi Online
2004.02.05. 16:31
A Fővárosi Vízművek az idén minden eddiginél nagyobb összeget költ hálózatrekonstrukcióra, s a cég ígérete szerint a hetven kilométernyi cső cseréje nem okoz majd forgalmi káoszt Budapesten. Az idén felgyorsulnak a budapesti vízvezeték-hálózat felújítási munkálatai: a Fővárosi Vízművek Rt. rekordösszeget, a tavalyi mintegy dupláját, 3,3 milliárd forintot fordít erre a célra, így a tervek szerint 61,6 km kis, illetve mintegy 8,5 km nagy átmérőjű cső cseréjére kerül sor.

A tervek között szerepel egy-egy 800 mm-es vezeték cseréje az angyalföldi Tatai úton és a belvárosban, a Hold és a Hercegprímás utcák közötti szakaszon, illetve az Árpád fejeledelem útján. Kibélelik egy 600 mm-es cső egy szakaszát a kőbányai Harmat utcában, kicserélnek egy 500 mm-es vezetéket az V. kerületi Nádor utcában és a Budaörsi úton, s új 400 mm-es vízcső kerül a Váci utca burkolata alá is.

A közlekedők számára jó hír, hogy - főleg a nagy átmérőjű vezetékek esetében - a hagyományos, nyílt árkos megoldás helyett egy olcsóbb és korszerűbb módszert alkalmaznak majd. A NO-DIG eljárással elkerülhető a csőrekonstrukciós terület teljes hosszában történő útfelbontás. (Tavaly így oldották meg a II. kerületben a Csalogány utcai, Óbudán a Kerék utcai, Kőbányán a Harmat utcai, a XI. kerületben pedig a Kővirágsori rekonstrukciót, vagyis a hagyományos útfelbontás pont a forgalmasabb helyszíneket sújtotta.) A munkaterületek közelében élők türelmét a cég azzal köszöni meg, hogy elengedi egyhavi vízdíjukat.