Alfréd
-3 °C
3 °C

Nőtt a British Airways profitja

MTI
2004.02.09. 12:30
A British Airways (BA), Európa legnagyobb légiforgalmi társasága az elemzői várakozások felső határát súroló tiszta nyereséget jelentett üzleti éve harmadik negyedéről hétfőn. A cég adózatlan nyeresége 125 millió font volt a december 31-vel zárult három hónapban, 25 millióval több, mint egy évvel korábban, a költségcsökkentéseknek és a légi forgalom fokozatos emelkedésének köszönhetően.

Elemzők 63 millió és 131 millió font közé várták ezt az adatot. A BA forgalma 1,8 százalékkal 1,89 milliárd fontra emelkedett. A BA január végén jelentette be, hogy a következő két évben háromszázmillió font megtakarítást tervez, európai vezető szerepének megőrzése érdekében. Elemzők számításai szerint négyezer munkahely is megszűnhet. A szakértők szerint a leépítések elsősorban a földi személyzetet és a BA igazgatási központjában foglalkoztatottakat érintheti.

A költségcsökkentés módszere az önkéntes távozás, a részmunkaidős foglalkoztatás bővítése, vagy a fizetés nélküli szabadságolás lehet. A BA jelenleg 47 ezer alkalmazottal dolgozik és már a múlt évben meghirdették 13 ezer munkahely megszüntetését. Az iraki válság, a SARS-vírus, az olcsó légi járatok versenye volt a fő oka a karcsúsítás meghirdetésének.