Alfréd
-2 °C
2 °C

Megkezdődött a WTC biztosítási tárgyalása

MTI
2004.02.09. 22:09
Hétfőn New Yorkban megkezdődött az a per, amely azt hivatott eldönteni, mennyit kell fizetniük a biztosítótársaságoknak a terrorcselekmények miatt romba dőlt New York-i Világkereskedelmi Központ kártérítéseként.

A per során a legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy a két támadás egy esetnek minősül-e biztosítási szempontból, vagy két külön káreseményről van-e szó a két torony elleni merényletnél.

A biztosítók természetesen egy káreseményként akarják elfogadtatni a támadást, mert így legfeljebb 3,5 milliárd dolláros kártérítésre kötelezhetők. Két káreseményként ennek a dupláját, 7 milliárd dollárt kellene fizetniük.

A vita megoldásához valószínűleg három tárgyalás kell. Korábban, 2002. novemberben már tettek kísérletet arra, hogy eldöntsék, hány káreseménynek számítanak a történtek, de eddig nem született eredmény, és peren kívüli egyezség sem jött létre.

Az ügyet bonyolítja, hogy a tornyokat lízingelő Larry Silverstein kevesebb mint két hónappal a merénylet előtt kötötte meg a lízingszerződést, így a biztosítás finomabb részletei még nem is voltak kidolgozottak a terrortámadás idején.