Ausztria Bulgáriában vásárolna kibocsátási igazolást

MTI
2004.02.11. 20:48
Ausztria jelenleg arról tárgyal Bulgáriával, hogy az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről kötött kiotói klímavédelmi egyezmény keretében, úgynevezett kibocsátási igazolást vásárol tőle. Bulgáriában most zárnak be egy erősen környezetterhelő erőművet, amelynek termelését egy környezetbarát vizierőművel helyettesítik az osztrák VA Technologie tervezésében, és Ausztria ezt a széndioxid-kibocsátási pluszt akarja megvásárolni. Jelenleg az áralku folyik.

A kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv - amely a kellő számú ratifikálás hiánya miatt egyelőre még nem lépett életbe - 2012-ig az 1990-es szinthez képest a világon 13 százalékos üvegház-gáz kibocsátás csökkentésről rendelkezik.

A rugalmas megközelítés alapján a fejlődő és reformországokban üvegházhatást csökkentő tervek keretében vásárolhatók kibocsátási igazolások. A rendszer lényege, hogy a fejlett országok korszerű, környezetkímélő technológiákhoz segítik a fejlődő államokat, s az így ott csökkenő gázkibocsátást részben saját "teljesítményükként" számolhatják el.

A programot nagy várakozás övezi a fejlődő országokban. A kulcskérdés egyelőre az, hogy egy tonna széndioxid ára mennyi legyen. Ez eddig mindig konkrét alkudozás keretében dőlt el, az ársáv egyelőre 5-12 dollár között változik.