Az ÁPV Rt. adott kölcsönt a Tisza Cipő Rt-nek

MTI
2004.02.18. 09:32
Országgyűlési képviselők és az ágazati szakszervezet közbenjárására 115 millió forint tulajdonosi kölcsönt kapott az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től a martfűi Tisza Cipő Rt. két gyártóüzeme, a martfűi Tisza Cipőgyártó Kft. és a mezőtúri Túri Cipő Kft. A pénz a két cég talpon maradásának elősegítésére hivatott.

Rózsa Endre Mezőtúr szocialista párti országgyűlési képviselője - aki Farkas Imre képviselőtársával járt el az ügyben - az MTI-nek elmondta: az ázsiai cipőimport-dömping, valamint a növekvő bér- és járulékterhek miatt az egész magyar cipőipar a létéért küzd, és ez alól nem jelentenek kivételt a Szolnok megyében működő üzemek sem.

A martfűi lábbelit készítő vállalkozás például tavaly kapacitásainak 40 százalékát volt kénytelen leépíteni - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a megrendelések drasztikus visszaesése 2003 végére már az együttesen több mint 400, többségében nőt foglalkoztató Túri Cipő Kft., illetve Tisza Cipőgyártó Kft. fennmaradását fenyegették.

Az ÁPV Rt. tulajdonosi kölcsöne egy időre esélyt ad arra, hogy a két üzem működjön, és megpróbáljon újabb megrendeléseket szerezni - húzta alá, hozzátéve: a 115 millió forintot egy év múlva kell kamatmentesen visszafizetni.

Rózsa Endre megjegyezte: azért választották ezt a pénzügyi megoldást, mert például a mezőtúri üzem megszűnése esetén több mint 200 munkavállaló kerülne az utcára, és a helyi önkormányzatnak, illetve az államnak jóval többe kerülne a rászorulók számára a különböző segélyek kifizetése.