Bepanaszolta az Unipetrolt a Mol

MTI
2004.02.18. 14:02
Bepanaszolta az Unipetrol vegyipari holding vezetését a cseh állami vagyonalapnál a magyar MOL és a lengyel PKN Orlen, mert szerintük az Unipetrol nem bocsátott elegendő információt a két társaság rendelkezésére, holott ez alapfeltétele annak, hogy reális kötelező erejű vételi ajánlatot tehessenek a legnagyobb cseh vegyipari cég 52 százalékos állami részvénycsomagjának megvételére - írja szerdán a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap.

A legolvasottabb cseh napilap szerint a MOL panaszában azt is megírta, még nem döntötte el véglegesen, hogy tesz-e kötelező erejű vételi ajánlatot az Unipetrolra, vagy sem.

"Egyetértünk a beruházókkal, hogy az Unipetrol nem szolgáltatott ki nekik elegendő mennyiségű információt. Az állam képviselőin keresztül a felügyelő bizottságban nyomást fogunk gyakorolni a vezetésre, hogy a hibát helyrehozza" - kommentálta a helyzetet Pavel Kuta, a cseh nemzeti vagyonalap elnökhelyettese.

A MOL és a PKN Orlen társaságokon kívül a holland-brit Royal Dutch/Shell maradt versenyben az Unipetrolért. A kötelező érvényű vételi ajánlatokat márciusban kell megtenniük az érdeklődőknek.

A Mladá Fronta Dnes szerint az Unipetrol vezetése elsősorban azt titkolja, hogy milyen árakon értékesítik a leányvállalatai termékeiket. Éppen ezek az árak képezték a tárgyát annak a vitának, amely tavaly az Unipetrol és a Ceská Rafinérská leányvállalat között robbant ki. A Ceská Rafinérská részvényeinek egy részét egyébként a Shell tartja kezében. A céghez közelálló források szerint az Unipetrol nem kíván érzékeny adatokat szolgáltatni a konkurenciának.

Az Unipetrol magánosítása körüli újabb bonyodalmakra a prágai tőzsdén a beruházók is élénken reagáltak. Az Unipetrol részvényeinek ára kedden öt százalékkal három havi mélypontra esett.