A Fidesz vizsgálódna az M5-ös ügyében

MTI
2004.02.21. 13:08
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség határozati javaslatot terjesztett a Parlament elé, amelyben az M5-ös autópálya megvásárlására és továbbépítésére vonatkozó szerződéstervezetek számvevőszéki vizsgálatát szeretnék elérni - tájékoztatta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja az MTI-t szombaton.

A Fidesz frakció közleménye szerint egyben arra is felkérik a kormányt, hogy ezeket szerződéseket csak a számvevőszéki vizsgálat befejezése után, annak figyelembevételével kösse meg. A frakció kezdeményezi, hogy a határozati javaslatot a február 23-i ülésnapon tárgyalja meg és fogadja el az Országgyűlés. Ennek érdekében a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását is indítványozták.

Az MTI-hez eljuttatott határozati javaslat indoklása szerint az M5-ös autópályát üzemeltető cég részvényeinek megvásárlása, illetve az autópálya továbbépítése 2030-ig várhatóan sok száz milliárd forinttal terheli meg a magyar költségvetést. Egy ilyen nagyságrendű döntés végrehajtása előtt pedig mindenképpen indokolt az ÁSZ célszerűségi, eredményességi, és törvényességi szempontokat figyelembe vevő vizsgálata - tartalmazza az indoklás.