Géza
-12 °C
-4 °C

Termelői áron adta a tejet az MDF

MTI
2004.02.21. 13:18
Húsz perc alatt fogyott el 300 liter tej, amelyet Medgyasszay László és Almássy Kornél MDF-es politikusok kínáltak 63 forintos termelői áron szombaton a XI. kerületi MDF-piacon. "A magyar miniszterelnök hulláknak tekinti a demonstráló gazdákat, hiszen egy beszédében óvta őket a politikai hiénáktól" - mondta Medgyasszay László országgyűlési képviselő a tejárusítással egybekötött sajtótájékoztatón. Hozzátette: "tudjuk, hogy a hiéna dögevő". "Nem hullák és nem halottak a demonstráló gazdák, éppen az életükért küzdenek" - jelentette ki.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök "abszurd ötlete" a közös európai parlamenti listáról "elterelő hadművelet, figyelemelterelés a gázszámláról, a villanyszámláról, a falurombolásról, a gazdademonstrációról". Medgyasszay László szerint a városi lakosság azt teheti, hogy egészséges magyar élelmiszert fogyaszt. Bemutatta a reggeli italt, amely szerinte egészségtelen és nem tej. Hangsúlyozta: "igyunk inkább fél liter tejet, mint reggeli italt, akkor már segítettünk a termelő gazdáknak".

Almássy Kornél, az MDF elnökségének tagja, az Ifjúsági Demokrata Fórum egyik vezetője azt hangsúlyozta: Magyarországon a termelő egy liter 3,6 százalékos zsírtartalmú tejért 63 forintot kap, míg a feldolgozó ugyanezért a tejért pasztőrözés és csomagolás után 120 forintos árat kér, a kereskedő az eladásért 187 forintot kap, a fogyasztók pedig összességében 220 forintot fizetnek. A politikus kiemelte: az Európai Unióban 76,50 forint/liter áron vásárolják fel a gazdáktól a tejet, ezzel szemben a magyar földművelésügyi minisztérium csak 68 forintot akar adni egy liter tejért. Az IDF ezért felszólítja a kormányt: biztosítsa annak lehetőségét, hogy a tejtermelők legalább a 81 forintos önköltséghez hozzájussanak.