Visszakéri exportjogát a Kométa

MTI
2004.02.27. 17:11
Visszakéri exportengedélyét a Kométa 99 Kft., miután a héten két nemzetközileg elismert európai hatósági állatorvos - egy német és egy izlandi szakember - valamint a Somogy megyei állategészségügyi hatóság egybehangzóan azt állapította meg, hogy az üzem megfelel az Európai Unió előírásainak és a szabványoknak, jelen állapotában megfelel az exportálás feltételeinek.

Ezt a kaposvári húsüzem olasz ügyvezető igazgatója és Kaposvár polgármestere jelentette be pénteken a városházán sajtótájékoztatón. A Somogy megyei szakhatóság véleményezését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kérte.

Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgató elmondta: a két külföldi szakember három napon át vizsgálódott a húsüzemben, ezt követően értékelték exportálásra alkalmasnak a céget.

Fél éven belül kétszer vonták meg a Kométa exportjogát, másodszor január végén. A cég ügyvezetője, valamint Kaposvár polgármestere azóta is vitatja, hogy a vizsgálat elfogulatlan lett volna. Állítják: a jegyzőkönyvbe vett kifogások nem adnak alapot arra, hogy megvonják az exportjogot a cégtől.

A húsüzemnek ez azóta is heti húsz-harmincmillió forint veszteséget okoz, a heti nyolcezres vágásszámot azóta felére csökkentették, s bejelentették négyszáz dolgozó - az összlétszám csaknem fele - elbocsátását a munkaügyi központnak.