Hétmilliárd a kistérségeknek

MTI
2004.03.02. 14:13
Az idén hétmilliárd forint jut a kistérségek közigazgatási rendszerének fejlesztésére, amennyiben a kormány elfogadja a Belügyminisztérium erről szóló rendeletjavaslatát - közölte a tárca főosztályvezetője kedden, Budapesten.

Az elmúlt időszakban kialakult a 168 kistérség, s ezeknek az egységeknek a közigazgatási rendszerét is korszerűsíteni kell ahhoz, hogy felzárkózzanak az Európai Unióban már régóta meglévő rendszerhez - mondta Balázs István a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által rendezett szakmai tanácskozáson.

Hozzátette: a korszerűsítésen belül egyik fő cél, hogy bizonyos feladatköröket a kistérségek koncentráljanak anélkül, hogy csorbát szenvedne az önkormányzatiság. Ilyen feladat a közoktatás és a szociális ellátás megszervezése, ezért a hétmilliárd forintból négymilliárdot e célra lehet majd pályázati úton elnyerni.

A koncentrációra, kistérségi társulások életre hívására azért is szükség van - mondta a főosztályvezető -, mert az EU-n belül bizonyos támogatások, források elnyerésére így összefogva nagyobb az esély, s ezáltal az egyes térségek fejlődése lendületet kaphat.