Elfogadták a japán költségvetést

MTI
2004.03.05. 11:23
A japán alsóház pénteken elfogadta az áprilistól kezdődő új pénzügyi évre szóló költségvetést, amelyben az általános kiadásokat mindössze 0,1 százalékkal tervezik növelni. Jelentős mértékben emelték viszont a költségvetésben a jen drágulásának megakadályozását célzó intervenciós pénzalap nagyságát. Az alsóházi szavazás azt jelenti, hogy a költségvetés 30 napon belül életbe léphet függetlenül attól, hogy azt elfogadja-e a parlament felsőháza.

A pénzügyminisztérium különleges valutapiaci beavatkozásokra szolgáló pénzalapjának felső határát 140 billió jenre, vagyis 1,26 billió dollárra növelték, ami kiterjedtebb pénzpiaci beavatkozásokra ad módot. Ezt a pénzalapot a márciusban lejáró pénzügyi évre szóló pótköltségvetésben az eredeti 79 billió jenes összegről 100 billióra emelték fel. A japán központi bank, amely a pénzpiaci intervenciókat végzi, az idei év első két hónapjában több mint 10 billió jennel interveniált, szemben a 2003 egészében eszközölt, rekordot jelentő 20 billió jenes összeggel.

A 2004/2005-re szóló költségvetésben 0,4 százalékkal nagyobb összeggel gazdálkodnak majd és a 0,1 százalékkal növelt kiadásokon belül főként a társadalombiztosításra és az adósságszolgálatra költenek többet. A japán költségvetést 44,6 százalékos mértékben államkötvények kibocsátásával finanszírozzák, és ez az arány a múlt évivel azonos. A gazdaság ösztönzésére Japán ismételt konjunktúraösztönző csomagokat fogadott el, ezek jelentős mértékben megterhelték az államháztartást, amelynek hiánya 2005 márciusára a nemzeti termék 140 százalékát fogja elérni.