Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Emeli tarifáit a Posta

2004.03.08. 11:57
A Magyar Posta Rt. közel tarifaváltoztatást kezdeményezett. Mivel a Magyar Posta Rt. költségvetési támogatásban nem részesül, a javaslatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megalapozottnak ítélte, és a Pénzügyminisztérium egyetértésével az áremelés átlagos mértékét tíz százalékban maximálta.

Az áremelkedés éves mértéke - tekintettel a márciusi hatálybelépésre - 8,3 százalék. A tarifaemelés inflációra gyakorolt hatása éves szinten 0,16 százalék.

Az árváltozást ebben az évben további hatósági árnövekedés nem követi. A tarifaemeléssel egy időben a helyi és távolsági levelek tarifája egységessé válik. A tarifaegységesítés következtében egyes esetekben az átlagot meghaladó mértékű tarifaváltozás várható, amelyet ellensúlyozandó, a szolgáltató új súlykategóriát vezet be (egyéb levél ötven grammig). Az újonnan létrehozott kategóriába tartozó küldemények tarifaszintje a tavalyi ár alatt marad.

Ezzel egyidejűleg új szolgáltatásként jelenik meg a Magyar Posta Rt. levélportfoliójában az "elsőbbségi küldemény", amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást is a levélforgalomban. Ennek köszönhetően az eddigi 340-370 forint díjú szolgáltatást az ügyfelek 90--160 forint áron vehetik igénybe, közel hasonló színvonal mellet.