Fellendülhet az orosz gazdaság

MTI
2004.03.22. 14:16
Az orosz gazdaság jövőre 5,8 százalékos növekedést érhet el 24 dolláros hordónkénti olajárakat alapul véve - közölte hétfőn German Gref gazdasági miniszter. Amennyiben a kormány jóváhagyja a minisztérium előrejelzését, akkor az a kormány idei évi hivatalos prognózisává és a 2005-ös évre szóló költségvetés kiinduló adatává válik - mondta Gref Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszélése után.

Oroszország költségvetésénél abból indultak ki, hogy az idén a gazdaság 5,2 százalékkal bővül. Több gazdasági vezető már korábban jelezte, hogy ezt az előrejelzést 5,7 százalékra kellene módosítani, mivel az olajárak a tervezettnél magasabbak lettek. Hétfőn a fő exporttermék, az Ural típusú kőolaj ára hordónként 30,74 dollár volt szemben az idei évi költségvetést megalapozó, számításokban szereplő 22 dolláros árral.

Tavaly a olajtól nagy mértékben függő orosz gazdaság 7,3 százalékos ütemben fejlődött részben a magas nyersolajáraknak, részben az élénk hazai keresletnek és a növekvő beruházásoknak a jóvoltából. Mindezek a tényezők hatnak majd az idén is. Ez év első két hónapjában a gazdaság 8,3 százalékkal bővült és közgazdászok szerint az idei évi növekedési ütem a 6-7,2 százalékos ütem között mozoghat.