Nem lesz eljárás a Parmalat-ügyben 2005 előtt

MTI
2004.03.25. 12:59
A bonyolult, sokszálú nyomozás miatt a jövő év elejénél előbb nem kezdődhet meg az eljárás a Parmalat-ügyben. Olasz sajtójelentések szerint ennél korábbi kezdés nem lehetséges. Időközben Calisto Tanzi Parmalat-főnök ismét a pármai börtönkórházba került. Tanzi szívbántalmakkal küszködik, decemberi őrizetbe vétele óta már háromszor kezelték kórházban, és orvosai szerint állapota meglehetősen súlyos.

A Parmalat-csőd miatt 32 személy ügyében folytatnak nyomozást. A milánói ügyészség 29 volt Parmalat-vezető és három jogi személy ellen javasolt vádemelést. Az ügyészség által csődbűntettel és pénzügyi csalásokkal vádolt személyek között van Calisto Tanzi, a Parmalat volt alapító-elnöke, az igazgatótanács számos tagja és az élelmiszeripari óriás több más volt vezetője.

A három perbe fogott intézmény: a Parmalat egyik legjelentősebb számlavezető bankja, a Bank of America itáliai képviselete, illetve két könyvvizsgáló cége, a Deloitte & Touche, illetve a Grant Thornton olaszországi leányvállalata.

A Parmalat tavaly decemberben omlott össze, a csőd bejelentéséig az elmúlt csaknem egy évtizedben több mint 14 milliárd euró adósságot halmozott fel. A 29 volt Parmalat-vezető közül jelenleg 16 várja vizsgálati fogságban perének tárgyalását.