Százmillió tonna olaj Kínának

MTI
2004.03.26. 16:11
Kína, a világ második olajfogyasztója az idén valószínűleg százmillió tonnánál több nyersolajat importál. Az Új-Kína hírügynökségnek a kínai kereskedelmi minisztériumot idéző jelentése szerint Kínában az idén is folytatódik az erőteljes keresletnövekedés az olaj- és a szén iránt.

Kína az idén várhatóan 270 millió tonna nyersolajat használ fel, a benzin, a dízelolaj és a kerozin fogyasztás eléri a 136 millió tonnát, 4,6 százalékkal többet, mint tavaly, ami már szintén rekordszámba ment.

A piacon már felfigyeltek a nagy kínai importra, és egyebek közt ezzel is magyarázzák az olaj világpiaci árának nagy emelkedését. Kína tavaly a megelőző évinél 31 százalékkal több, 91,1 millió tonna olajat importált.

Az ország az idén húsz százalékkal ötmillióra tervezi növelni autóeladásait, ez az üzemanyag-fogyasztás növekedésével jár. A kínai olajimport 51 százaléka, vagyis 46,36 millió tonna a Közel-Keletről származott tavaly. Szaúd-Arábia 15,18 millió tonna olajat szállított, 33 százalékkal többet, mint tavalyelőtt.

Kína igyekszik bővíteni beszerzési forrásait. Oroszországból tavaly 73 százalékkal 5,25 millió tonnára nőtt az import, az idén várhatóan hatmillió tonna lesz.