A Zastava rendezné adósságát a Fiattal

MTI
2004.03.29. 12:15
A szerb Zastava autógyár rendezni akarja régi adósságait a FIAT-tal: a kragujevaci gyár főnöke szerint a FIAT szeretné a még 1969-ből eredő adósság rendezését mielőtt a mostani új FIAT-befektetésekről folytatnák a tárgyalásokat. Az adósságkérdésre április végéig megoldást akarnak találni.

A Zastava 19 millió dollárral (15,6 millió euró) tartozik a FIAT-nak. Ezen felül még további 16 millió dollárt kellene kifizetnie, amellyel a belgrádi motorgyártó DMB cég, a Zastava kooperációs partnere tartozik még az olasz cégnek.

Az adósságok visszafizetéséről már 1996-ban egyezségre jutottak, de az 1999-es belgrádi NATO-légicsapások miatt a Zastava nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A Blic című napilapban megjelent nyilatkozat szerint a FIAT jó együttműködő partnere lehet a Zastavának, mivel a kelet-európai piacon más országok irányában még nem túlságosan elkötelezett.

A Zastava évek óta szeretne külföldi üzleti partnert találni, miközben sürgősen kétszázmillió dollárra is szüksége lenne egy új modell bevezetéséhez.