A Mol egymaga venné meg a Petromot

MTI
2004.04.01. 16:43
A MOL olaj-és gázipari vállalat nem a lengyel PKN Orlennel együtt, hanem egymagában kívánja megszerezni a Petrom román olajipari céget - fejtette ki Áldott Zoltán, a MOL-csoport stratégiai igazgatója. Bukarestben tartott sajtóértekezleten fejtette ki a román nemzeti olajtársaság privatizálásával kapcsolatban, hogy a MOL " jelenleg a lehetőséggel egyedül kíván élni."

Románia június vége felé szeretné eladni a Petromot és várhatóan a jövő héten mintegy hét vállalat adja majd be kötelező vételi ajánlatát a egymilliárd dollár körüli értékre becsült román olajipari társaságra.

A PKN és a MOL, Kelet-Európa két legnagyobb olajipari vállalata, fuzionálási tervet fontolgat, ám Lengyelország ellenzi az összeolvadást, attól tartva, hogy a MOL domináns szerephez jutna. A fuzionálás kérdésében döntés április végéig várható. Áldott ezzel összefüggésben csak annyit jegyzett meg, hogy a fúzióról a tárgyalások még folynak, azok kimeneteléről azonban nem volt hajlandó véleményt formálni. - Az ilyen kooperáció csak akkor működőképes, ha a részvényesek nagy többségének támogatását élvezi. A MOL a jövőjét egyedül is el tudja képzelni, nem szorul rá olyan megoldásokra, amely nem válik a hasznára - jegyezte meg. A PKN és a MOL már benyújtotta a Petromra vonatkozó, nem köztelező érvényű ajánlatát.