Rekord az orosz olajhálózaton

MTI
2004.04.02. 14:56
Márciusban napi 230 ezer hordóval átlagosan napi 4,09 millió hordóra nőtt Oroszország olajkivitele a Transznyeft vezetékmonopólium hálózatán - közölték az orosz energiaügyi minisztériumban pénteken. Ez minden idők rekordja. Az orosz export első ízben haladta meg a napi négymillió hordót a vezetékhálózaton.

A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy jó volt az időjárás a fő fekete-tengeri kikötőkben, és bővítették Primorszk kikötőjét a Balti-tenger partján. Primorszkot tovább bővítik, úgyhogy áprilisban is az export növekedése várható. Májusban minden bizonnyal még nagyobb növekedés lesz, miután megindul a folyami hajózás is.

A csekély februári visszaesés után márciusban tovább nőtt az orosz olajtermelés is, napi átlagban 8,95 millió hordóra. Ez újabb csúcs a Szovjetunió megszűnése óta. Februárban napi 8,89 millió hordó, januárban átlagosan napi 8,94 millió hordó nyersolajat termeltek Oroszországban.

Korábban az Interfax hírügynökség közölte, hogy Oroszország olajtermelése az első negyedévben 11 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedhez képest. Az orosz olajexport a tengeri kikötőkön át naponta átlagosan 2,17 millió hordó (26,93 millió tonna) volt az első negyedévben, 25 százalékkal több a tavalyi első negyedévi napi 1,73 millió hordónál (21,28 millió tonna).

A Barátság-kőolajvezetéken közel tíz százalékkal több nyersolaj érkezett Közép-Európába, napi 1,32 millió hordó (16,44 millió tonna), a tavalyi első negyedévi napi 1,22 millió hordó (14,96 millió tonna) helyett. E vezeték nagyobb teljesítménye főleg új, lengyelországi szárnyvonalának köszönhető.