Kidobott százmilliárdok Németországban

MTI
2004.04.05. 16:18
Német cégek évente a három számjegyű milliárd eurós tartományban költenek értelmetlen programok megvalósítására - állítja Manfred Gröger üzemgazdasági professzor, aki mintegy 650 cég vezetőjét kérdezte az általuk menedzselt programokról.

A projektekben résztvevők maguk 43 százalékban minősítették hosszú távon értelmetlennek az adott programokat. A napi rutinfeladatok mellett indított új kezdeményezéseknek mindössze 13 százalékát ítélték maguk a megvalósítók értékarányosnak.

Mivel évente mintegy 200 milliárd eurót adnak ki a német cégek új kezdeményezésekre, így a programok feleslegesnek ítélt 87 százaléka mintegy 174 milliárd eurós kárt okoz. A professzor ennél valamivel alacsonyabb, 120-150 milliárd euró éves elvesztegetését valószínűsíti.

A legnagyobb kárt a vizsgálódás alapján összességében az úgynevezett "aszály-programok" okozzák, amelyek, vagy alacsonyabb stratégiai prioritásuk, vagy a források elégtelensége miatt, illetve azért, mert idővel elvesztik fontosságukat, egyszerűen kifulladnak. Ezek adják az értelmetlen projektek több mint negyedét.